• Hviezdoslavov Kubín

          • 30. marca sa konalo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Víťazi:

            1. miesto Dušan Kavecký - 2. ročník

            2. miesto Michal Hojo - 2. ročník

            3. miesto Martin Kapičák - 3. ročník

            Víťazom blahoželáme, všetkých súťažiacich chválime za ukážku svojich recitátorských schopností.

          • KARNEVAL

          • Vo štvrtok 3. marca sme si urobili karneval. Nakoľko opatrenia nedovolili prítomnosť rodičov na karnevale, pripravili sme pre vás aspoň galériu fotografií, aby ste sa aj vy mohli potešiť krásnymi maskami. Porota mala ťažkú robotu vybrať 5 najvydarenejších masiek. Odmenené boli všetky deti, lebo všetky si pripravili masky. Po tanečnej zábave na deti čakalo malé občerstvenie. Rodičovskému združeniu ďakujeme za odmeny pre deti.

          • Deň zdravej výživy

          • 14. októbra sme si pripomenuli Deň zdravej výživy ukážkami zdravej desiaty, jednotlivých druhov ovocia a zeleniny a rozhovormi, čo je pre naše telo prospešné a naopak, čo nám škodí. Žiaci si pripravili prezentácie o vybranom ovocí alebo zelenine, o ktorej porozprávali svojim spolužiakom. Na výtvarnej výchove namaľovali výkresy k danej téme, ktoré budú zaslané do súťaže.

          • PROJEKT Aktívne počúvanie

          •  

            Prečo sme sa rozhodli rozvíjať aktívne počúvanie u našich žiakov?

            Pretože aktíne počúvanie je vstupnou bránou pre porozumenie. Aktívne počúvať znamená počúvať so zámerom porozumieť, čo chce hovoriaci oznámiť. Vyžaduje účasť, trpezlivosť a vôľu prijať, čo hovoriaci vraví. Mozog musí byť aktívny, aby sme mohli aktívne počúvať. Len sústredený žiak môže prijať to, čo mu učiteľ predkladá a tak si to následne osvojiť, učiť sa a naučiť sa.

            Čo to pre žiakov prakticky znamená  v škole?

            Každé dieťa dostane "Kartu aktívneho počúvateľa", na ktorej má vypísané pravidlá, ktoré musí dodržiavať. Za ich splnenie dostane pečiatky. Za každých 11 pečiatok mu za odmenu pribudne nálepka. Keď bude mať celú kartu plnú, čaká ho veľká odmena.

            Ako sa aktívne počúvanie bude realizovať doma v rodine?

            Pravidlá si môže každá rodina určiť podľa svojich požiadaviek. Základné pravidlo ale  je: Pokyny a príkazy neopakujeme, povieme ich iba raz a žiadame ich splnenie.

            Viac sa dočítate na:

            http://www.skola21.sk/public/files/celozivotne-pravidla/CP_aktivne_pocuvanie.pdf

          • Metóda CLIL

          • V našej škole dostanú žiaci kvalitné vzdelanie podľa platných vyučovacích štandardov, ale zároveň chceme dať ich vzdelaniu širšiu dimenziu v podobe integrovaného vyučovania anglického jazyka . Preto sme sa rozhodli v tomto školskom roku včleniť do všetkých predmetov výuku cudzieho jazyka v podobe metódy  integrovaného vyučovania CLIL.

            Metóda CLIL – Contend and Language Integrated Learning. Ide o metódu výučby ktorá má interdisciplinárny charakter. Ide o prepojenie vyučovacieho predmetu a cudzieho jazyka, kde cudzí jazyk sa používa ako prostriedok pre výučbu daného premetu a splnenia cieľov danej hodiny a naopak daný predmet sa stáva zdrojom pre výučbu jazyka a budovanie slovnej zásoby v danej oblasti. Výhodou CLIL metódy je bezpochyby to, že žiaci si rozvíjajú slovnú zásobu cudzieho jazyka v prirodzenom prostredí, to znamená, že žiaci nemajú umelo vytvorené situácie, ale prirodzene sa orientujú v danej problematike v danom predmete, ktorý si učiteľ vyberie a prepojí ho s cudzím jazykom. Cieľom takýchto CLIL vyučovacích hodín je získať nové vedomosti v nejazykovom predmete prostredníctvom cudzieho jazyka. Ide tu vlastne o využitie medzipredmetových vzťahov, kde učiteľ využíva znalosti žiakov z nejazykového predmetu a zároveň buduje slovnú zásobu v cudzom jazyku.

            V začiatkoch zavádzania CLIL metódy budeme klásť dôraz na samostatné hodiny cudzieho jazyka, kde si žiaci vybudujú potrebnú slovnú zásobu a osvoja jednotlivé  spoje v danom jazyku a CLIL hodinu zavádzať raz za čas, podľa vhodnosti učiva.

             

            Ciele CLIL vyučovania:
             

            • motivácia žiakov k štúdiu anglického jazyka, ale aj iných predmetov
            • posilnenie  medzipredmetovej komunikácie, medzipredmetových vzťahov
            • zvýšiť kvalitu osvojených jazykových zručností
            • umožniť im zmysluplne jazyk používať v prirodzených podmienkach
            • žiaci získajú množstvo mimoučebnicových poznatkov, metóda výrazne podporí interkultúrne učenie sa v mnohých predmetoch

             

          • Návšteva hvezdárne

          • Minulý týždeň žiaci 4. ročníka v rámci predmetu vlastiveda navštívili martinskú hvezdáreň. Pod vedením PaedDr. Ivana Šabu robili rôzne pokusy, pozorovali krajinu, dozvedeli sa množstvo poznatkov o našej Slnečnej sústave. Viac o exkurzii sa dozviete v nasledujúcom linku:

            Hvezdaren__2021.docx​​​​​​​


          • Bezpečné školské prostredie

          • Pre bezpečnosť našich detí sme zakúpili profesionálny germicídny žiarič na dezinfekciu priestorov tried a chodieb školy, ktorý sa bude používať denne po skončení vyučovania. Tento žiarič nevyžaruje do priestoru žiadne UVC žiarenie a je bezpečný aj v prítomnosti ľudí.

          • Posledný deň v roku v našej škole

          • So starým rokom sme sa rozlúčili s krátkym programom, Tichou nocou a prianím všetkého dobrého nám, našim blízkym a všetkým ľuďom dobrej vôle. Krásne Vianoce!

          • Darujte 2% svojich daní

          • Darujte nám 2% svojich daní a pomôžte tak skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na našej škole. Tento dar vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Ak sa rozhodnete vy, vaši známi, či rodina darovať daň našej škole, vyplňte priložené tlačivá a doručte ich do školy. Ak ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za vás robí zamestnávateľ, termín na odovzdanie tlačív je do 30.4.2022. Ak si daňové priznanie robíte sami, termín na odovzdanie je do 31.3.2022. Podrobnejšie  informácie nájdete na našej stránke v časti: O škole-Administratíva-2%.

            Tlačivá:

            Vyhlasenie_2_.pdf

            potvrdenie_2_.pdf​​​​​​​

          • Výtvarná súťaž Vianočná pohľadnica

          • Žiačka 4. ročníka Deniska Orlovská vyhrala 2. miesto v okresnej výtvarnej  súťaži Vianočná pohľadnica, ktorú každoročne organizuje Turčianska knižnica. Z úspechu našej žiačky sa tešíme, nakoľko porota vyberala z 293 odovzdaných prác z väčšiny škôl v Turci. Víťazke blahoželáme.

          • Použitie príspevku 2% z občianskeho združenia

          • Ďakujeme rodičom, ktorí poskytli 2% svojich daní nášmu občianskemu združeniu za predchádzajúci rok. Z týchto peňazí sme renovovali parkety v obidvoch triedach. Triedy sa krásne rozžiarili, dýchajú novotou a čistotou. Budúci rok, ak sa opäť nazbiera dostatok finančných prostriedkov, budeme pokračovať renováciou počítačovej učebne a školského klubu. Ešte raz ďakujeme všetkým darcom.

          • Technické vzdelávanie

          • Z nadácie Volkswagen Slovakia sme získali grant 1000 eur na technické vzdelávanie. Zakúpili sme z neho drevené stavebnice na pracovné vyučovanie. Stavebnice pomôžu žiakom zlepšiť manuálne zručnosti pri práci s drevom a náradím, rozvíjať ich priestorové videnie a technické myslenie a tvorivou činnosťou tak prispejú aj k sociálnej interakcii medzi deťmi. Práca so stavebnicami deti veľmi potešila a tešia sa na každú ďalšiu hodinu, kedy budú môcť vytvoriť ďalšie dopravné prostriedky.

          • HABAKUKY

          • Do galérie HABAKUKY boli pridané fotografie.

            Posledné školské dni sme si spríjemnili výletom do rozprávkového mestečka Pavla Dobšinského s názvom HABAKUKY. Videli sme tam tri divadelné predstavenia - rozprávky: Zlatá priadka, Ďuro Truľo a Palica von z vreca. Stretli sme niekoľko rozprávkových postáv: ježibabu, Martinka Klinkáča a najviac sa nám páčil čert.

          • Návšteva KR HaZZ Martin

          • 11. júna 2019 sme sa so žiakmi našej školy boli pozrieť na Hasičskú stanicu v Martine, časti Sráne. Hasiči nám poukazovali svoju techniku a  porozprávali nám, aká je ich práca náročná a zodpovedná. Žiaci mali možnosť vyskúšať si, ako sa  sedí v hasičskom aute, ako sa  zapína siréna, či koľko techniky jedno auto obsahuje. V tomto teplom počasí nás hasiči potešili aj studenou sprchou, z čoho mali žiaci najväčšiu radosť. Na záver žiaci súťažili v behu a tí najúspešnejší dostali od hasičov odznačiky. 

          • Pijeme necpalskú vodu

          • Význam pitného režimu pre telo azda netreba zdôrazňovať - najmä pri deťoch, ktorých organizmus prirodzene obsahuje vyšší podiel vody.

            Vedeli ste však, že príjem tekutín môže ovplyvniť prospech vašej ratolesti? Mozog tvorí až z 85 % voda. Schopnosť sústrediť sa, tvorivo premýšľať a rýchlo riešiť problémy tak vo veľkej miere závisí od toho, či má hlava malého študenta k dispozícii dostatok tekutého „paliva“.

            Bez vody mozog nefunguje

            Mozgové bunky potrebujú na svoje fungovanie až 2-krát viac energie ako iné bunky v tele a práve voda im túto energiu dodáva.  Už ľahká dehydratácia môže ovplyvniť mentálny výkon.

            Čistú vodu nič nenahradí

            Najvhodnejšou tekutinou na každodenné pitie je čistá,  pramenitá voda. A tá naša necpalská jednoducho „nemá chybu“. Chceme u našich žiakov vybudovať trvalý návyk na pitie čistej vody. Preto sme uvítali dar od spoločnosti  TURVOD  a.s., ktorá darovala našej škole prístroj SODASTREAM. Ďakujeme.  Žiaci tak majú možnosť v rámci vyučovania a ŠKD napiť sa "dosýtosti".

             

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.